Ga naar inhoud

Hyperion xp-1, Toyota Mirai


tuscani

Aanbevolen berichten

Weet niet of er een apart subtopic moet zijn voor prototypes met waterstof combinatie?

https://www.hln.be/auto/deze-elektrische-wagen-heeft-1-600-km-autonomie-en-laadt-in-5-minuten-op-br~ae4c9c75/200207132/

 

Het Amerikaanse Hyperion bouwt immers wagens met brandstofceltechnologieën die ontwikkeld werden door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, die waterstof gebruikte om Neil Armstrong naar de maan en terug te brengen. Deze zogenaamde FCEV-oplossing (Fuel Cell Electric Vehicle) is nu productierijp voor de XP-1 hypercar van het merk, die in augustus werd voorgesteld. Hoewel CEO Angelo Kafantaris nog niet kan ingaan op de details van de aandrijflijn, belooft hij dat zijn machine een actieradius van meer dan 1.600 km zal hebben, een topsnelheid van meer dan 300 kilometer per uur en een acceleratie van 0 naar 160 kilometer per uur in 2,2 seconden.

Hyperion XP-1 Hyperion XP-1 © Hyperion

Zijn energie haalt de XP-1 dus uit waterstof, zoals de Toyota Mirai die we enkele weken geleden zelf mochten uittesten. De motor van de hypercar wordt aangedreven door een accu, die zelf verbonden is met een brandstofcel die de onder de vloer opgeslagen zuurstof en waterstof met elkaar in contact brengt. Deze chemische reactie, hydrolyse, produceert elektriciteit, en geeft alleen water vrij. De wagen rijdt met andere woorden elektrisch, maar hij moet niet opgeladen worden. Waterstof tank je zoals benzine, in een vijftal minuten. Al is het aantal waterstofstations momenteel wel beperkt.

Link met de ruimtevaart

“De kerntechnologie is ontwikkeld met een aantal NASA-veteranen”, legt Kafantaris uit. “We gebruiken dus de NASA-technologie en brengen het naar de markt. Bijvoorbeeld: er is zonne-technologie op de vleugel van het voertuig die in staat is om de beweging van de zon te volgen. Maar de vleugel creëert uiteraard ook downforce, en dat heeft een goede invloed op het bochtenwerk.”

Hyperion XP-1 Hyperion XP-1 © Hyperion

Maar ook vanbinnen is de link met de ruimtevaart herkenbaar. Zo zullen bestuurders die het “space package” aanvinken in de optielijst zich haast in een ruimteschip wanen. Het dashboard en de schermen krijgen dan een specifieke lay-out en heel wat extra metertjes die refereren naar de ruimtevaart.

Breed publiek

Hyperion wil een prijskaartje van meer dan 100.000 euro op de XP-1 kleven en ook de in ons land verkrijgbare waterstofwagens, de Toyota Mirai en Hyundai Nexo, kosten een aardig bedrag. Volgen er ook goedkopere wagens voor de brede massa? “Dat is de ambitie”, aldus de CEO. “We denken eraan om een goedkopere gezinswagen te bouwen. Maar we zijn eerder een technologiebedrijf dan een autoconstructeur. Het zou dus goed kunnen dat onze aandrijflijnen binnenkort onder de motorkap van auto’s van andere merken liggen.

want blijkbaar heb je nog de toyota mirai ook?

De avonturiers die in België al op waterstof willen rijden, hebben een uiterst beperkte keuze. Naast de Hyundai Nexo heb je alleen de Toyota Mirai. Momenteel staat de eerste generatie bij ons nog in de catalogus, maar binnenkort wordt de tweede generatie van deze elektrische wagen met brandstofceltechnologie bij ons in de showrooms verwacht. De nieuwe Mirai is langer en breder dan zijn voorganger, heeft een verlengde wielbasis en staat iets lager. Een van de grote technische veranderingen bij deze tweede generatie is de overstap van voor- naar achterwielaandrijving. De Mirai heeft een autonomie van 650 km en is verkrijgbaar vanaf 62.340 euro. Opmerkelijk, want dat is een pak minder duur dan de eerste generatie, die net geen 80.000 euro kostte. Nog steeds veel geld voor een Toyota, maar je rijdt wel met elektrische spitstechnologie zonder dat je aan de laadkabel moet.

02-Toyota-geeft-prijs-2e-generatie-water

toyota-mirai-concept-2019-article-2_tcm-

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Algemene Voorwaarden Gebruiksvoorwaarden | Privacybeleid