Ga naar inhoud

Vernieuwende technologie


walter

Aanbevolen berichten

Een topic waar je terecht kan met de nieuwste snufjes uit de autowereld.

 

Nokian presenteert eerste winterband met inschakelbare spikes

Het Finse Nokian Tyres mag zich misschien de uitvinder van de winterband noemen, maar dat was 80 jaar geleden. Vandaag de dag behoort Nokian niet tot de meest spontaan opgedreunde bandenmerken. Echter daar kan wel eens snel verandering in komen nu het bedrijf opnieuw een primeur in de (winter)bandenbranche ontketent: de eerste winterband met vanuit de cabine inschakelbare spikes.

Hakkapeliitta, dat is de naam van Nokian’s nieuwste, revolutionaire winterband. Een niet bij toeval gekozen benaming trouwens. Want zo heette ooit een nogal gevreesd oorlogsvolkje uit de Finse historie dat hun benaming op zijn beurt had ontleend van de angst zaaiende kreet hakkaa päälle. En dat komt vanuit het Fins zo’n beetje neer op ‘hak ze neer!’. En hakken in een met een laag ijs bedekt weggedek daartoe is de Nokian Hakkapeliitta heel goed in staat. Omstandigheden die in Nederland zelden tot nooit zullen voorkomen maar aan de orde van de dag zijn in Finland, de rest van Scandinavië maar ook bijvoorbeeld in de koudste regionen van Rusland.

Ingetrokken klauwen
Spikebanden zijn natuurlijk niet nieuw. Maar het type dat als een soort licht ontvlambare katachtige te pas en te onpas z’n scherpe klauwen kan uitwerpen en intrekken zeer zeker wel, meent Nokian. Met de naar eigen zeggen revolutionaire Hakkapeliitta-band kan dat, en meer dan een druk op de knop vanuit een behaaglijke cockpit is daarvoor niet nodig. Zodra de weg ijsvrij is, is nog een keer drukken voldoende om de spikes weer in te trekken en rollen de vier Hakkapeliitta’s weer vrolijk verder op het gebruikelijke, maar specifiek voor SUV’s ontworpen winterrubber. Handig, maar stiekem ook gewoon gaaf!
 
  • Vind ik leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Algemene Voorwaarden Gebruiksvoorwaarden | Privacybeleid